Pikantna zupa z dyni

Pyszna, rozgrzewająca, smaczniusia:) Chociaż zupka ma jesienną barwę, bo patrząc przez okno brakuje mi tych kolorków. Jest jakoś szaro, buro i ponuro... Zapraszam na posmakowanie jesieni. Zupa z dyni - obowiązkowa na jesień:) Przepis zaczerpnięty z bloga "Zakochane w zupach".


Składniki:
  • 1 kg dyni - może być hokkaido
  • jarzynka
  • papryczka chili
  • 3 ziemniaki
  • 100 ml śmietany 30%
  • odrobinę soku z cytryny
  • odrobinę zmielonego imbiru
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania:

Przygotować wywar z warzyw. Kiedy będzie już gotowy dodać pokrojoną w kostkę i wydrążoną dynię. Następnie należy dodać pokrojone ziemniaki i posiekana papryczkę chili. Gotować przez 15 minut. Przyprawić. Zmiksować i dodać sok z cytryny. Zabielić śmietanką. Ozdobić natką. Smacznego!!!


Komentarze

Popularne posty