Pikantna zupa z dyni
Pyszna, rozgrzewająca, smaczniusia:) Chociaż zupka ma jesienną barwę, bo patrząc przez okno brakuje mi tych kolorków. Jest jakoś szaro, buro i ponuro... Zapraszam na posmakowanie jesieni. Zupa z dyni - obowiązkowa na jesień:) Przepis zaczerpnięty z bloga "Zakochane w zupach".
Składniki:
- 1 kg dyni - może być hokkaido
- jarzynka
- papryczka chili
- 3 ziemniaki
- 100 ml śmietany 30%
- odrobinę soku z cytryny
- odrobinę zmielonego imbiru
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania:
Przygotować wywar z warzyw. Kiedy będzie już gotowy dodać pokrojoną w kostkę i wydrążoną dynię. Następnie należy dodać pokrojone ziemniaki i posiekana papryczkę chili. Gotować przez 15 minut. Przyprawić. Zmiksować i dodać sok z cytryny. Zabielić śmietanką. Ozdobić natką. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz