Pesto szpinakowe
Dzisiaj po szaleństwach sobotniej nocy i przy obecności choróbska, które nie wiadomo skąd przybyło do wszystkich obecnych - obiadek był szybki, jak najmniej skomplikowany i niewymagający:) Ale smakowo genialny:)
Składniki:
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- kilkanaście liści bazylii
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki orzechów laskowych
- 50 g. startego sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku opłukać i oderwać szypułki. Porwać na drobniejsze kawałki i wrzucić do pojemniczka blendera. Dodać liście bazylii, pokrojony czosnek, orzechy, ser. Dosypać sól i pieprz. Dolać oliwę z oliwek w takiej ilości - jaką chcemy osiągnąć konsystencję pesto. Ja tym razem zrobiłam bardziej wodnistą. Pięknie wszystko połączyć. Ugotować makaronik penne al dente i wymieszać z pesto. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz