Pesto szpinakowe

Dzisiaj po szaleństwach sobotniej nocy i przy obecności choróbska, które nie wiadomo skąd przybyło do wszystkich obecnych - obiadek był szybki, jak najmniej skomplikowany i niewymagający:) Ale smakowo genialny:)


 
Składniki:
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • kilkanaście liści bazylii
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 50 g. startego sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz

 
Sposób przygotowania:

Liście szpinaku opłukać i oderwać szypułki. Porwać na drobniejsze kawałki i wrzucić do pojemniczka blendera. Dodać liście bazylii, pokrojony czosnek, orzechy, ser. Dosypać sól i pieprz. Dolać oliwę z oliwek w takiej ilości - jaką chcemy osiągnąć konsystencję pesto. Ja tym razem zrobiłam bardziej wodnistą. Pięknie wszystko połączyć. Ugotować makaronik penne al dente i wymieszać z pesto. Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty