Meksykańskie naleśniki
"Co za zapach, co za kolor, co za smak" - słowa mego Męża Kochanego:)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- jajko
- przyprawy: bazylia, sól, pieprz, oregano, papryka ostra i słodka
- duży pomidor
- 1/2 kg mięsa mielonego
- cebula
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- koncentrat pomidorowy
- olej
- sos tabasco
- ser żółty
- jogurt naturalny
- czosnek
Sposób przygotowania:
Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i po szczypcie bazylii, oregano i papryki słodkiej zmiksować na ciasto naleśnikowe. Smażyć na gorącej patelni bez oleju. Gotowe placki można przykryć ściereczką, aby zmiękły i żeby łatwiej się zawijały.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy przez około 10 minut. Zalewamy szklanką wody i dusimy. Po 15 minutach dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie dorzucamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawiamy przyprawami: pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą. I na sam koniec dodajemy sos tabasco. Dusimy wszystko razem przez 10 minut.
Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku i oregano. Gotowy farsz wykładamy na placki naleśnikowe. Zawijamy ruloniki. Polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz