Meksykańskie naleśniki

"Co za zapach, co za kolor, co za smak" - słowa mego Męża Kochanego:)




Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • jajko
  • przyprawy: bazylia, sól, pieprz, oregano, papryka ostra i słodka
  • duży pomidor
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sos tabasco
  • ser żółty
  • jogurt naturalny
  • czosnek


Sposób przygotowania:

Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i po szczypcie bazylii, oregano i papryki słodkiej zmiksować na ciasto naleśnikowe. Smażyć na gorącej patelni bez oleju. Gotowe placki można przykryć ściereczką, aby zmiękły i żeby łatwiej się zawijały.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy przez około 10 minut. Zalewamy szklanką wody i dusimy. Po 15 minutach dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie dorzucamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawiamy przyprawami: pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą. I na sam koniec dodajemy sos tabasco. Dusimy wszystko razem przez 10 minut.

Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku i oregano. Gotowy farsz wykładamy na placki naleśnikowe. Zawijamy ruloniki. Polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym. Smacznego!!!
 
 

Komentarze

Popularne posty