Białe kotleciki
Tradycyjnie jak co roku na wiosnę się mi chce:) Analizuję, planuję i jak na razie realizuję... Ale jak długo? - tego nie wie nikt:) No to dzisiaj zrealizowałam przepyszne kotleciki z kalafiorka... Wiosenne wariacje w kuchni czas zacząć:) Przepis wyszperany na blogu "Lejdi of the house".
Składniki:
- kalafior średniej wielkości
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bułki tartej
- 15 dag sera żółtego
- 2 cebule
- przyprawy: sół, pieprz
- panierka: jajko, bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
Białe warzywko ugotować w posolonej wodzie. Jak będzie miękki rozdrobnić go - pozostawiając niewielkie kawałeczki. Cebulę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę - podsmażyć na oliwie. Wymieszać wszystkie składniki, tj. kalafior, cebula, czosnek, jajka, starty ser żółty, bulkę tartą i przyprawy - odstawić masę na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić konsystencję, jeśli będzie miękka dodać odrobinkę bułki tartej. Odstawić ponownie. Kotleciki można przygotowywać w momencie kiedy zaczną się bezproblemowo formować kulki. Następnie obtaczać je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz