Red pizza
Sezon wiosenny trwa (prawie letni) a ja staram się wykorzystać go w pełni. I przy pomocy Gruszki z fartuszka wpadłam na dziwny pomysł, ale za to bardzo bardzo udany... Pizza z botwinką. Brzmi bardzo zaskakująco, ale smak jest genialny. Sama byłam pozytywnie zaskoczona. A dwie blaszki zjedzone przez Pana Męża o czymś świadczą:) A może po prostu był głodny:) Naprawdę polecam!!!
Składniki:
Ciasto (Kwestia Smaku):
- 3 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 i pół łyżeczki drożdży suchych
- malutka łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 i 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz, bazylia
Farsz:
- duży pęczek botwinki z dużymi burakami
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie kulek sera mozzarelli
- 100 g fety
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany 30%
- duża garść parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Do przesianej mąki dodać drożdże, cukier i sól. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozdzielić na dwie kule i ponownie odstawić na 30 minut. Przed nałożeniem farszu ciasto podpiec przez 10 minut.
Buraczki z botwinki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Liście i łodygi pokroić dosyć drobno. Dodać przekrojone na pół kuleczki mozzarelli i pokrojoną w malutką kostkę fetę. Następnie dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy wszystko. Solimy, pieprzymy i trzemy gałkę muszkatałową. Na przygotowane wcześniej placki układamy farsz. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez 25 minut. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz