Red pizza

Sezon wiosenny trwa (prawie letni) a ja staram się wykorzystać go w pełni. I przy pomocy Gruszki z fartuszka wpadłam na dziwny pomysł, ale za to bardzo bardzo udany... Pizza z botwinką. Brzmi bardzo zaskakująco, ale smak jest genialny. Sama byłam pozytywnie zaskoczona. A dwie blaszki zjedzone przez Pana Męża o czymś świadczą:) A może po prostu był głodny:) Naprawdę polecam!!!




Składniki:

Ciasto (Kwestia Smaku):
  • 3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 i pół łyżeczki drożdży suchych
  • malutka łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz, bazylia
Farsz:
  • duży pęczek botwinki z dużymi burakami
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie kulek sera mozzarelli
  • 100 g fety
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • duża garść parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa


Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodać drożdże, cukier i sól. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozdzielić na dwie kule i ponownie odstawić na 30 minut. Przed nałożeniem farszu ciasto podpiec przez 10 minut.
Buraczki z botwinki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Liście i łodygi pokroić dosyć drobno. Dodać przekrojone na pół kuleczki mozzarelli i pokrojoną w malutką kostkę fetę. Następnie dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy wszystko. Solimy, pieprzymy i trzemy gałkę muszkatałową. Na przygotowane wcześniej placki układamy farsz. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez 25 minut. Smacznego!!! 

Komentarze

Popularne posty