Muszle z zielonym farszem
Smak szpinaku do mnie wrócił... Zielony na śniadanie, na obiad i kolację i szczawiany szaleją w naszym organizmie:) Nie potrafię sobie odmówić tego smaku i dlatego dzisiaj sięgnęłam po to co tygryski lubią najbardziej...
Składniki:
- 20 makaronu muszle
- ser feta
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 5 ząbków czosnku
- ser Grana Padano
- oliwa z oliwek
- 1 mała cebula szalotka
- 1 opakowanie krojonych pomidorów bez skórki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Muszle ugotować na sposób al dente. Na podgrzanej oliwie oliwek zeszklić posiekane 3 ząbki czosnku, następnie dodać oczyszczony szpinak. Dusić do czasu, aż zniknie woda. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wystudzić. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę szalotkę, dodać do niej krojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Sos chwileczkę podgotować. Przygotować żaroodporne naczynia. Na dno wlać przygotowany sos pomidorowy. Na wierzch układać muszle wypełnione farszem ze szpinaku. Następnie posypać startym serem Grana Padano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - do momentu, aż ser lekko się zrumieni. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz