Niedzielny szał-pał

No i kolejne menu tygodniowe zrobione. Pisząc je zawsze wprowadzam choć jedno nowiutkie i świeżutkie danie, które nigdy nie mieliśmy w ustach - wykonanie jest różne - raz wyjdzie, raz nie wyjdzie. I wtedy proszę Pana Męża o opinię i od niego zależy czy post nowy się pojawi czy nie:) Wiem, że ostatnio mało jest wpisów:) No powiedzmy, że zwalę to na Pana Męża - ma okres niesmaczności, małosmaczności, zaprzyprawiony:):):) Ale się nie poddaję i nowe dania powstają:) Dzisiaj zaserwowałam Pierś z kurczaka z papryką i serem, surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i ziemniaczki pieczone.

Ziemniaczki pieczone

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, papryka słodka, pieprz, majeranek, lubczyk, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:

Obrane i pokroje na ćwiartki ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Kiedy ziemniaczki się odcedzi należy je posypać bułką tartą. Następnie ułożyć ziemniaczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i polać oliwą z oliwek. Posypac je przyprawami i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Co jakiś czas przewracać ziemniaczki, żeby się równomiernie zrumieniły. Smacznego!
 
Pierś z kurczaka z papryką i serem
 
Składniki:
 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta
  • 10 dkg sera żółtego
  • 3 jaja
  • Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę. Następnie dodajemy mąkę i jajka. Przyprawiamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie  małe porcje mięska smażymy tak jak placki ziemniaczane na rogrzanej patelni.
 
 
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórkiem kiszonym
 
Składniki:
 
  •  pół kapusty pekińskiej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Kapustę należy poszatkować a marchewkę, jabłko i ogórki na tarce zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć. W osobnym naczyniu wymieszać majonez, jogurt, cukier, musztardę i sok z cytryny, następnie sos przyprawić i polać nim surówkę. Przygotowaną surówkę odstawić, aby wszystkie smaki się połączyły.


  •  

Komentarze

Popularne posty