Niedzielny szał-pał
No i kolejne menu tygodniowe zrobione. Pisząc je zawsze wprowadzam choć jedno nowiutkie i świeżutkie danie, które nigdy nie mieliśmy w ustach - wykonanie jest różne - raz wyjdzie, raz nie wyjdzie. I wtedy proszę Pana Męża o opinię i od niego zależy czy post nowy się pojawi czy nie:) Wiem, że ostatnio mało jest wpisów:) No powiedzmy, że zwalę to na Pana Męża - ma okres niesmaczności, małosmaczności, zaprzyprawiony:):):) Ale się nie poddaję i nowe dania powstają:) Dzisiaj zaserwowałam Pierś z kurczaka z papryką i serem, surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i ziemniaczki pieczone.
Ziemniaczki pieczone
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki bułki tartej
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, papryka słodka, pieprz, majeranek, lubczyk, zioła prowansalskie
Obrane i pokroje na ćwiartki ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Kiedy ziemniaczki się odcedzi należy je posypać bułką tartą. Następnie ułożyć ziemniaczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i polać oliwą z oliwek. Posypac je przyprawami i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Co jakiś czas przewracać ziemniaczki, żeby się równomiernie zrumieniły. Smacznego!
Pierś z kurczaka z papryką i serem
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- cebula
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka przyprawy Vegeta
- 10 dkg sera żółtego
- 3 jaja
- Przyprawy: sól, pieprz
Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę. Następnie dodajemy mąkę i jajka. Przyprawiamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie małe porcje mięska smażymy tak jak placki ziemniaczane na rogrzanej patelni.
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórkiem kiszonym
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- sok z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
Kapustę należy poszatkować a marchewkę, jabłko i ogórki na tarce zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć. W osobnym naczyniu wymieszać majonez, jogurt, cukier, musztardę i sok z cytryny, następnie sos przyprawić i polać nim surówkę. Przygotowaną surówkę odstawić, aby wszystkie smaki się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz