Zupa rzodkiewkowa
Znalazłam
super przepis. Wahałam się czy będzie pychotka, bo rzodkiewka - gotowana?:) Jak
to, dlaczego i po co?:) Jak - bardzo łatwo, dlaczego - bo jest pyszne i zdrowe,
po co - bo warto spróbować coś nowego. Przepis wygrzebany na blogu
"Zakochane w zupach".
Składniki:
· włoszczyzna
· 2 cebule
· kalarepka
· 3 ziemniaczki
· 2 pęczki rzodkiewki (okrągła i
podłużna)
· koperek
· szczypiorek
· masło
· jajka
· śmietana
· przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z
włoszczyzny przygotować bulion. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić ją
na łyżce masła. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę kalarepkę i ziemniaki oraz
zeszkloną cebulkę i gotować ok. 15 minut. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i
również dodać do bulionu. Przez chwilkę gotować i przyprawić solą, pieprzem i
posiekanym koperkiem. Odstawić z kuchenki i zabielić śmietaną. Udekorować
pokrojoną rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkiem na twardo.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz