Zupa rzodkiewkowa

Znalazłam super przepis. Wahałam się czy będzie pychotka, bo rzodkiewka - gotowana?:) Jak to, dlaczego i po co?:) Jak - bardzo łatwo, dlaczego - bo jest pyszne i zdrowe, po co - bo warto spróbować coś nowego. Przepis wygrzebany na blogu "Zakochane w zupach".

 

 

Składniki:

 
· włoszczyzna
· 2 cebule
· kalarepka
· 3 ziemniaczki 
· 2 pęczki rzodkiewki (okrągła i podłużna)
· koperek
· szczypiorek
· masło
· jajka 
· śmietana
· przyprawy: sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny przygotować bulion. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić ją na łyżce masła. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę kalarepkę i ziemniaki oraz zeszkloną cebulkę i gotować ok. 15 minut. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i również dodać do bulionu. Przez chwilkę gotować i przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Odstawić z kuchenki i zabielić śmietaną. Udekorować pokrojoną rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkiem na twardo. Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty