Zupa jarzynowa
Dzisiaj miałam ochotę na tradycyjną zupę jarzynową. Taką pachnącą rodzinnym domkiem, młodością, kuchnią mamy... I znalazłam ten smak. Inspirację odnalazłam na blogu "Skarbiec Kulinarny". I Pan Mąż znowu zadowolony:)
Zupa jarzynowa
Składniki:
- 1,5 l wody
- dwie kości kulinarne
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- marchewka
- pietruszka
- seler
- mały por
- 2 ziemniaki
- koperek
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- plaster masła
- sól
- pieprz
Zaczynamy od zrobienia wywaru drobiowego na bazie kości kulinarnych. Gotujemy wodę dodając kości, ziarna ziela angielskie oraz liścia laurowego. Doprowadzamy wodę do wrzenia i i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i selera zcieramy na dużych oczkach tarka natomiast pora kroimy w pół talarki. Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie odlać chochelkę wywaru i dodać do niej śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszać i dodać do gotującej się zupy. Posiekać koperek i dosypać go do zupy. Przyprawić oraz dodać mały plaster masełka. Gotować jeszcze przez 5 minut. Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz