Zupa jarzynowa

Dzisiaj miałam ochotę na tradycyjną zupę jarzynową. Taką pachnącą rodzinnym domkiem, młodością, kuchnią mamy... I znalazłam ten smak. Inspirację odnalazłam na blogu "Skarbiec Kulinarny". I Pan Mąż znowu zadowolony:)




Zupa jarzynowa

Składniki:
  • 1,5 l wody
  • dwie kości kulinarne
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  •  mały por
  • 2 ziemniaki
  • koperek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • plaster masła
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:

Zaczynamy od zrobienia wywaru drobiowego na bazie kości kulinarnych. Gotujemy wodę dodając kości, ziarna ziela angielskie oraz liścia laurowego. Doprowadzamy wodę do wrzenia i i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i selera zcieramy na dużych oczkach tarka natomiast pora kroimy w pół talarki. Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie odlać chochelkę wywaru i dodać do niej śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszać i dodać do gotującej się zupy. Posiekać koperek i dosypać go do zupy. Przyprawić oraz dodać mały plaster masełka. Gotować jeszcze przez 5 minut. Smacznego:)
 

 

Komentarze

Popularne posty