Lekka tortilla
I po tych dniach jedzenia wszystkiego co popadnie, wszystkiego co najbardziej kaloryczne, wszystkiego co najsmaczniejsze - czas na coś dobrego, mało kalorycznego i lekkiego. I może brzusio troszkę spadnie:) Pomysł z bloga "O kuchnia".
Składniki:
- opakowanie placków tortilla
- duża pierś z kurczaka
- rukola
- cebula czerwona
- ser Grana Padano
- dwa pomidory
- jogurt naturalny
- majonez
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka ostra i słodka
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw tj. soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz ostrej. Smażymy ją na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oliwy. Mały jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami majonezu oraz bazylią. Placki tortilli wkładamy na chwilę do kuchenki, aby nabrała temperaturki. Na plackach rozsmarowujemy sos jogurtowy. Następnie rozkładamy rukolę, pokrojone w półplasterki pomidory i piórka cebuli. Wierzch posypujemy startym serem i rozkładamy podsmażoną pierś. Placki zawijamy i wkładamy na 2 minutki do piekarnika, aby się podgrzały. Wierzch gotowych tortill polewamy pozostałym sosem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz