Obiad na kwaśno...grrr...
Ja nie wiem jak matki to robią, że potrafią zrobić obiadek przy dzieciaczku:) Albo wszystkie dzieci takie są, albo tylko mój daje mamuśce tak popalić:)Kiedy zbieram się do robotki stają te cudowne oczyska pod moimi nogami i wyciągają swoje cudowne rączki i proszą w różny sposób, żeby wejść na moje rączki... i tak patrzą na mnie... i patrzą... i po chwilce kapią z nich już ogromne błagalne kropelki... a ja... słaba kobietka... wyciągam rączki do moich malutkich rączek i się łączymy:) a obiad stoi i czeka:)Od jakiegoś czasu odkładam obiadki na wieczorek i przygotowuję je na dzień następny i najlepiej, żeby był zrobiony na dwa dni:) wygodna jestem okropelnie... Mam nadzieję, że jak Wiku podrośnie to da się w pełni cieszyć mamie swoimi fascynacjami i radościami gotowania:) A dziś jest dzień na kwaśno... lubię takkkkkk:)
Żurek
Składniki:
- zakwas, który można kupić w półlitrowej butelce - naturalny, bez konserwantów
- 3 szklanki bulionu (1,5 kostki rosołowej drobiowej)
- marchewka
- pietruszka
- ćwiartka selera
- ziele angielskie, liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- śmietana 12%
- 4 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Przygotować bulion na kostce rosołowej i dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa oraz liść laurowy wraz z zielem angielskim. Gotować przez 20 minut. Następnie dolać zakupiony wcześniej zakwas oraz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy żurek będzie już wrzał dodać śmietanę, czosnek i przyprawy. Gotować przez 15 minut. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojony na ćwiarteczki. Smacznego!
Bigos
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 większa główka kapusty białej
- 2 cebule
- 10 sztuk grzybków suszonych
- 4 śliwki suszone
- 2 laski kiełbasy
- przecier pomidorowy
- powidła śliwkowe
- przyprawy: sól, kilka sztuk pieprzu ziarnistego, kilka sztuk ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Obie kapusty poszatkować i gotować z małą ilością wody oraz pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować, aż będą miekkie. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do gotujących się kapust. Grzybki moczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut. Następnie dodać je pokrojone wraz ze śliwkami do bigosu. Dodać 2 łyżki przecieru i trzy łyżki powideł - wszystko dokładnie wymieszać. Gotować ile tylko można - a chodzi o to, żeby jak najdłużej. Ja w pierwszy dzień gotowałam bigos trzy godziny a w drugi przez dwie. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz