Zawijam i mam:)
Czas na mięcho:) Tym razem to jest coś co Pani Żonka lubi najbardziej. W przeciwieństwie do Pana Męża uwielbiam czuć te ciagnące się żyłki między zębami:) A najbardziej lubię pieczony boczuś... Hmmm... I już wiem dlaczego tak wyglądam:) Eureka odkryłam to co było niewyjaśnione:) Jestem wielka:)
Roladki schabowe w sosie musztardowym (Dzikowiec od kuchni)
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 jajka na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- musztarda sarepska
- mąka
- śmietana
- oliwa
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano, estragon, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Plastry schabu rozbić jak najcieniej. Każdy kawałek przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z jednej strony posmarować go musztardą sarepską, na nią nałozyć po ćwiartce jajka i ogórka konserwowego. Schab zwinąć w roladkę i zabezpieczyć końcówki wykałaczkami. Następnie mięsko podsmażyć na oliwie. Dodać poszatkowaną cebulę i posypać wszystko przyprawami, tj. sól ziołowa, estragon, bazylia, oregano i majeranek. Smażymy jeszcze wszystko przez chwilkę. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez około 20 minut. Wyciągnąć mięso i dolać odrobinkę wody. Zaprawić mąką. Jak sos się zagotuje dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec dodać łyżeczkę musztardy. Wrzucić mięsko i chwilkę podgotować. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz