Zawijam i mam:)

Czas na mięcho:) Tym razem to jest coś co Pani Żonka lubi najbardziej. W przeciwieństwie do Pana Męża uwielbiam czuć te ciagnące się żyłki między zębami:) A najbardziej lubię pieczony boczuś... Hmmm... I już wiem dlaczego tak wyglądam:) Eureka odkryłam to co było niewyjaśnione:) Jestem wielka:)
 
Roladki schabowe w sosie musztardowym (Dzikowiec od kuchni)
 
 
 
Składniki:
 
  • 4 plastry schabu
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • musztarda sarepska
  • mąka
  • śmietana
  • oliwa
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano, estragon, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:
 
Jajka ugotować na twardo. Plastry schabu rozbić jak najcieniej. Każdy kawałek przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z jednej strony posmarować go musztardą sarepską, na nią nałozyć po ćwiartce jajka i ogórka konserwowego. Schab zwinąć w roladkę i zabezpieczyć końcówki wykałaczkami. Następnie mięsko podsmażyć na oliwie. Dodać poszatkowaną cebulę i posypać wszystko przyprawami, tj. sól ziołowa, estragon, bazylia, oregano i majeranek. Smażymy jeszcze wszystko przez chwilkę. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez około 20 minut. Wyciągnąć mięso i dolać odrobinkę wody. Zaprawić mąką. Jak sos się zagotuje dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec dodać łyżeczkę musztardy. Wrzucić mięsko i chwilkę podgotować. Smacznego!
     
 


Komentarze

Popularne posty