Zupa z cukinii

No i zgasło... no jak ono tak mogło. I plany zostały troszkę powywracane... Ale zrobiliśmy obrocik i wydaje się, że wszystko się uda... Nie ważne, że słońca na niebie brak - ważne, że słońce w serduchu gości...
Przepis wygrzebany z bloga Rybka zwana Martą.
 
 

Składniki:

  • cebula z wbitym w środek goździkiem
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • dwa małe pomidorki
  • mała biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • pół kilograma cukinii
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: ziarna pieprzu, liść laurowy, sól

 
Sposób przygotowania:
 
Zrobić wywar ze skrzydełek. Zalać je woda i posolić. Gotować około pół godziny. Na patelni na oliwie podsmażyć obrane warzywa: cebulę, seler, marchewkę, pomidory. Dodać natkę pietruszki, liść laurowy i sól. Kiedy warzywa będą już miękkie należy zalać je wcześniej przygotowanym wywarem. Gotować na średnim ogniu przez około godziny. W garnku na oliwie zeszklić pokrojonego w półksiężyce pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać startą na grubych oczkach na tarce cukinię. Dodać wywar i gotować jeszcze 15 minut. Zupę przecedzić, warzywa pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem. Przypraw pieprzem i solą. Smacznego!!!
 
 

Komentarze

Popularne posty