Zupa z cukinii
No i zgasło... no jak ono tak mogło. I plany zostały troszkę powywracane... Ale zrobiliśmy obrocik i wydaje się, że wszystko się uda... Nie ważne, że słońca na niebie brak - ważne, że słońce w serduchu gości...
Przepis wygrzebany z bloga Rybka zwana Martą.
Składniki:
- cebula z wbitym w środek goździkiem
- marchewka
- korzeń pietruszki
- ćwiartka selera
- dwa małe pomidorki
- mała biała część pora
- 3 ząbki czosnku
- pół kilograma cukinii
- natka pietruszki
- koperek
- 2 skrzydełka z kurczaka
- woda
- oliwa z oliwek
- przyprawy: ziarna pieprzu, liść laurowy, sól
Sposób przygotowania:
Zrobić wywar ze skrzydełek. Zalać je woda i posolić. Gotować około pół godziny. Na patelni na oliwie podsmażyć obrane warzywa: cebulę, seler, marchewkę, pomidory. Dodać natkę pietruszki, liść laurowy i sól. Kiedy warzywa będą już miękkie należy zalać je wcześniej przygotowanym wywarem. Gotować na średnim ogniu przez około godziny. W garnku na oliwie zeszklić pokrojonego w półksiężyce pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać startą na grubych oczkach na tarce cukinię. Dodać wywar i gotować jeszcze 15 minut. Zupę przecedzić, warzywa pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem. Przypraw pieprzem i solą. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz