Mamusiowy obiadek
Dzisiaj będzie tak mamusiowo - trochę tatusiowo, bo tatuś z Katowic pochodził:) a skąd są kluski śląskie? Kto wie?:) Pewnie ze śląska:) Zapragnęło mi się zjeść coś co miło wspominam, więc zdecydowałam się na plagiat żarełka mamusi:) Mama bić nie będzie - mam nadzieję:)
Kluski Śląskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki ugotować i wystudzić, następnie przecisnąć wszystkie przez praskę. Dodać jajko i wymieszać. Całość podzielić na cztery części. Jedną z nich wyciągnąć i wsypać w jej miejsce mąkę zieniaczaną. Dodać również przyprawy. Dołozyć odłożoną wcześciej część ziemniaczków. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować w osolonej wodzie tworząc z ciasta rozplaszczone kulki w wyciśniętym na każdej paluszkiem:) Smacznego!!!
Gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej b/k
- mąka
- przecier pomidorowy
- przyprawy: ziele angielskie liść laurowy, sól, pieprz, papryka ostra
Mięso wyczyścić i pokroić w kostkę, następnie wrzucić na patelnię bez tłuszczu. Jak woda wyparuje, która wyciekła z mięcha dodać odrobinę tłuszczu i podsmażyć. Przełozyć mięso do rondelka, dodać wodę, ziele angielskie (4 sztuki) i liść laurowy (2 sztuki). Gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać przecier pomidorowy i zaprawić mąką. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Smacznego!!!
Ugotować kluski śląskie - polać je sosem i ewentualnie posypać serem żółtym. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz