Zupa szpinakowa
I znów szpinak... ja go po prostu uwielbiam. I wiem już skąd mam siłę dźwigać swojego wielkoludzika:)
Kurcze, ale ta zima szalona w tym roku. Budząc się każdego dnia nie wiadomo co zastanę - czy będzie poniżej zera czy powyżej. Np. wczoraj było -9 a dzisiaj +1:) i odczuł to szaleństwo mój Pan Mąż... leży biedny i umiera:( ale żonka robi okłady i leczy w różniaste sposoby, bo żonka kochana jest:) I na rozgrzanie poleca zupkę szpinakową, którą wypatrzyłam na stronce "Diana gotuje". Dziękuję za cudowny pomysł:)
Składniki:
- szpinak liściasty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 duży ziemniak
- 6 ząbków czosnku
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 4 jajka
- oliwa
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- mąka
- 5 szklanek wody
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić i pokroić w drobne kawałeczki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ziemniaki pokroić w kosteczkę. Wszystko zalać wodą. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostkę rosołową, 2 ziela angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaprawiamy zupkę mąką i zabielamy jogurcikiem. Następnie dodać oliwę i przyprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze przez chwilkę gotować. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Można również posypać startym serkiem żółtym. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz