Zupa szpinakowa

I znów szpinak... ja go po prostu uwielbiam. I wiem już skąd mam siłę dźwigać swojego wielkoludzika:)
Kurcze, ale ta zima szalona w tym roku. Budząc się każdego dnia nie wiadomo co zastanę - czy będzie poniżej zera czy powyżej. Np. wczoraj było -9 a dzisiaj +1:) i odczuł to szaleństwo mój Pan Mąż... leży biedny i umiera:( ale żonka robi okłady i leczy w różniaste sposoby, bo żonka kochana jest:) I na rozgrzanie poleca zupkę szpinakową,  którą wypatrzyłam na stronce "Diana gotuje". Dziękuję za cudowny pomysł:)


Składniki: 
  • szpinak liściasty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duży ziemniak
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 4 jajka
  • oliwa
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • mąka
  • 5 szklanek wody
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy


Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić i pokroić w drobne kawałeczki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ziemniaki pokroić w kosteczkę. Wszystko zalać wodą. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostkę rosołową, 2 ziela angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaprawiamy zupkę mąką i zabielamy jogurcikiem. Następnie dodać oliwę i przyprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze przez chwilkę gotować. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Można również posypać startym serkiem żółtym. Smacznego!!!



Komentarze

Popularne posty