Naleśniki z białymi daszkami
Niebo w gębie:) na talerzu pychota... a fizycznie to jedna wielka tragedia... dopadła nas grypa... wstrętna, okrutna, złośliwa grypa... Zaczęło się od Pana Męża, potem Pani Żona i Kochany Wikuś:( I toczymy walkę, choć na razie choróbsko jest silniejsze:(
Składniki:
Na ciasto:
- 0,5 l mleka
- mąka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
- 0,5 kg pieczarek
- przecier pomidorowy
- 1 duża cebula
- 20 dkg sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotować ciasto podając taką ilość mąki, aby miało konstystencję gęstej śmietany. Gotowe odstawić na godzinkę do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę w drobną kosteczkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić. Usmażyć naleśniki na bardzo gorącej patelni. Kiedy będą wszystkie przygotowane nakładać farsz. Na naleśniku rozsmarować bardzo cienko przecier pomidorowy, następnie zetrzeć ser żółty i na niego dać pieczarki. Zwinąć naleśnika na wierzch położyć cienkie plasterki sera żółtego. Posypać papryką słodką. Podgrzewać w mikrofali przez 2 minutki. Smacznego !!! (Przepis wypatrzony ze strony Moje Gotowanie).
Komentarze
Prześlij komentarz