Ciasto w kratę rabarbarową
No i stało się po raz drugi:) Drugi wpis z dużą ilością cukru:) Ale ucierać chyba każdy potrafi - tak mi się wydaje, bo uciera mikser a nie każdy:) Smacznego!!! Przepis na ciasto zapożyczyłam z bloga "Kuchnia szeroko otwarta".
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 3 jaja
- 400 g rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g masła
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
- 1/3 szklanki mleko dużo procentowego
- masło do foremki
- bułka tarta do foremki
- sól
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Z rabarbaru pościągać skóreczkę. Pokroić go w paski i obtoczyć w odrobinie mąki. Masło utrzeć z cukrem i trzema łyżeczkami cukru waniliowego. Do masy dodać żółtka a następnie naprzemiennie przesianą wcześniej mąkę i mleko oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksować wszystko dokładnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać je do wcześniej utartego ciasta. Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto a na blaszkę i poukładać na wierzchu kawałeczki rabarbaru. Piec przez około 45 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem drewnianym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz