Ciasto w kratę rabarbarową

No i stało się po raz drugi:) Drugi wpis z dużą ilością cukru:) Ale ucierać chyba każdy potrafi - tak mi się wydaje, bo uciera mikser a nie każdy:) Smacznego!!! Przepis na ciasto zapożyczyłam z bloga "Kuchnia szeroko otwarta".


Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 400 g rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleko dużo procentowego
  • masło do foremki
  • bułka tarta do foremki
  • sól
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Z rabarbaru pościągać skóreczkę. Pokroić go w paski i obtoczyć w odrobinie mąki. Masło utrzeć z cukrem i trzema łyżeczkami cukru waniliowego. Do masy dodać żółtka a następnie naprzemiennie przesianą wcześniej mąkę i mleko oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksować wszystko dokładnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać je do wcześniej utartego ciasta. Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto a na blaszkę i poukładać na wierzchu kawałeczki rabarbaru. Piec przez około 45 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem drewnianym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
 
 

Komentarze

Popularne posty