Zupa szczawiowa
No i się porobiło:) Najpierw narzekaliśmy, że jest zimno, deszczowo i ponuro. I krzyczeliśmy: "gdzie to słońce". A teraz... prosimy, żeby choć troszkę mniej grzało. I wygląda na to, że prośba nie zostanie spełniona... Kurcze kocham te promyczki i ciepełko, ale nawet nie mogę wyjść z Młodym na spacerek a nie chcę pomyśleć co by stało się z jego główką nad wodą:( Proszę o kilka promyczków mniej:) Ja chcę skorzystać z LATA i pokazać Wikowi jak się z niego korzysta!!! Ja nie proszę - ja żądam!!!
Zupa szczawiowa
Składniki:
- pół kilograma szczawiu
- litr wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- masło
- kostka rosołowa warzywna
- pół szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Szczaw przebrać, usunąć szypułki i przepłukać, żeby nie natrafić na jakieś dziwne stworzonka:) Przysmażyć go na patelni na maśle i z odrobiną wody. W garnku zagotować wodę z kostką rosołową a następnie dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa. Kiedy będą już średnio miękkie dodać podsmażony szczaw. Gotować jeszcze przez chwilkę. Potraktować zupkę blenderem. Zabielić mlekiem i śmietaną. Przyprawić. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz