Zupa szczawiowa

No i się porobiło:) Najpierw narzekaliśmy, że jest zimno, deszczowo i ponuro. I krzyczeliśmy: "gdzie to słońce". A teraz... prosimy, żeby choć troszkę mniej grzało. I wygląda na to, że prośba nie zostanie spełniona... Kurcze kocham te promyczki i ciepełko, ale nawet nie mogę wyjść z Młodym na spacerek a nie chcę pomyśleć co by stało się z jego główką nad wodą:( Proszę o kilka promyczków mniej:) Ja chcę skorzystać z LATA i pokazać Wikowi jak się z niego korzysta!!! Ja nie proszę - ja żądam!!!
 
Zupa szczawiowa
 
Składniki:
 
  • pół kilograma szczawiu
  • litr wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • masło
  • kostka rosołowa warzywna
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
 
Szczaw przebrać, usunąć szypułki i przepłukać, żeby nie natrafić na jakieś dziwne stworzonka:) Przysmażyć go na patelni na maśle i z odrobiną wody. W garnku zagotować wodę z kostką rosołową a następnie dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa.  Kiedy będą już średnio miękkie dodać podsmażony szczaw. Gotować jeszcze przez chwilkę. Potraktować zupkę blenderem. Zabielić mlekiem i śmietaną. Przyprawić. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!!!
 
 

Komentarze

Popularne posty