Krem z pomidorów

Pomidorek - warzywko wiecznie obecne w mojej kuchni. Każdy je wcina... ja w sałatkach, Pan Mąż na kanapkach a Wiku takie zwyczajne pomidorki pokrojone z cukrem:) Lato jest piękne!!! Muszę tylko jeszcze jakieś przeciery porobić i zatrzymam je na wieczność:)



Składniki:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 dużych malinowych pomidorów
  • dwie młode marchewki
  • oliwa z oliwek
  • bulion z warzyw
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek



Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć je na odrobinie oliwy z oliwek. Następny dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojone w dużą kostkę pomidory. Dodać bulion i gotować przez pół godzinki. Kiedy już warzywka będą miękkie zupkę należy potraktować blenderem. Kiedy już będzie miał konsystencję kremu dodać przyprawy. Ja na wierzchu posypałam go oregano. Smacznego!!!
 
 

Komentarze

Popularne posty