Tarta z owocami lasu
Jak zobaczyłam musiałam to zrobić:) nie było innego wyjścia - jest piękna... kolorowa... czuć zapach lasu i te zapierające dech w piersiach kolorki:)CUDO:) Przepis znalazłam na blogu "Kuchnia w formie".
Składniki:
Ciasto:
- pół kostki masła
- 2 szklanki mąki
- kilka łyżek wody
- serek mascarpone
- śmietanka 30%
- pół cytryny
- cukier puder
- migdały do posypania tarty
- garść malin, czerwonych porzeczek, borówek, wiśni
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła i wody zagnieść ciasto. Wody należy dodać tyle, aby ciasto nie było za bardzo mokre. Następnie uformować z niego kulkę, owinąć folią aluminiową i położyć na godzinę do lodówki. Foremkę na tartę posmarować masłem. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i ponakłuwać widelcem, aby był dostęp powietrza. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut - do momentu aż ciasto się zarumieni. Małą śmietankę ubić z masłem i z taką ilością cukru pudru, aby nam pasowała słodycz nadzienia. Następnie dodać sok z cytryny. Przygotowany krem należy schłodzić w lodówce. Kiedy ciasto się już upiecze i wystygnie można wylać na niego wcześniej przygotowany krem. Na wierzchu poukładać owoce. Posypać je wiórkami migdałowymi i odrobinę cukrem pudrem. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz