Jesienna zupa cebulowa
I jest własnie wyszło - przegoniło te brzydaśne chmury - SŁOŃCE:) I spacer będzie zaliczony z Wikiem, o ile Mój Kochany Synek nie postanowi zrobić sobie trzygodzinnej przedobiadowej drzemki:) Obiadek już przygotowany - w żonce plany wielkie... Będę próbowała piec:) Kurcze przecież w końcu może mi coś wyjdzie:) Jakiś ten post rozbiegany, ale atmosfera przesilenia letnio-jesiennego się mnie trzyma:)
z internetu
Składniki:
- 1/2 kg cebuli
- 4 szklanki wody
- 2 kostki rosołowe
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g sera żółtego
- łyżeczka tymianku
Cebulę zeszklić (pokrojoną w piórka) na roztopionym maśle. Przygotować bulion z całości wody i kostek rosołowych. Do cebuli dodać cukier i jeszcze przez chwilkę podsmażać. Dodać mąkę i porządnie wymieszać, następnie dolać do cebulki 2 szklanki bulionu. Doprowadzić wszystko do wrzenia i przelać do garnka z resztą bulionu. Przyprawić zupkę tymiankiem i gotować jeszcze przez chwilkę. Podawać z startym na tarce serem żółtym.
Komentarze
Prześlij komentarz