Obiad na wtorek

                                                                         Zdjęcie z internetu

Choróbsko znowu przylazło... tak bez pytania i pozwolenia przyszło sobie i weszło w Wiktorka... i jak mu mówię chodź do mnie a jego zostaw w spokoju to odpowiada mi, że nie chce mu się... jakiś ciężki przypadek i oporny się trafił. I w ten sposób spędziliśmy cały dzień w domku. Mamusia jakiś cudem ugotowała obiad z synkiem na rękach. Kurcze skąd mu się wzięło tyle kilo skoro z niego taki niejadek. No i musiałam na wieczorek troszkę maści przeciwbólowej dać na rączkę, bo coś się porobiło:) Ale będziemy żyć!!! Grunt, że obiadek wyszedł i wszyscy w trójeczkę jesteśmy zadowoleni:)
 
Zupa krem z selera
 
 
 
Składniki:
 
  • łyżka masła
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • biała część pora
  • 2 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, pieprz biały, bazylia

Sposób przygotowania:

Cebulkę pokrojoną w srobną kosteczkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz pokrojonym w półksiężyce porem podsmażamy na maśle. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz seler oraz zalać mlekiem i bulionem. Przyprawić zupkę. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupkę zblendować i podawać posypaną bazylią.
 
 
Zapiekanka serowo - pieczarkowa
 
 
Składniki:
 
  • olej
  • makaron świderek
  • pół kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 0,75 kg pieczarek
  • pół sera Oscypek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować na sposób al dente. Na patelni na oleju podsmażyć mięso mielone, do którego należy dodać poszatkowaną cebulę. Dusić około 15 minut. Następnie dodać pokrojone w talarki pieczarki i znowu dusić przez 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i wymieszać. Dusić przez około 5 minut. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć makaron, na niego pokrojony w plastry ser oscypek, następnie nalożyć mięso i pokrojoną w plastry mozzarellę. Posypać szczypiorkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Smacznego!
 
 

Komentarze

Popularne posty