Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Wczoraj był dzień lenistwa. Nigdzie nas nogi nie poniosły - tylko mnie na chwilkę do kuchni. I co wyczarowałam? Danie, które zaproponował Pascal w ofercie pewnej sieciówki:) I kurcze mniama. Już dawno mi coś tak dobrze nie smakowało. I postanowiłam, że będę zaglądać i obserwować kolejne propozycje, bo czuję, że warto:)
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 150 g pieczarek
- 250 ml mleka 3,2%
- 20 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 80 g sera żółtego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
Sos beszamelowy: Do garnka wlać 250 ml mleka. Gotować, uważając, żeby nam się nie przypaliło. W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuscić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodać 20 g mąki, cały czas mieszając. Podsmażyć zasmażkę (mąka nie może być surowa). Ciepłe mleko dolewać do garnka z zasmażką. Mieszać bardzo energicznie trzepaczką, aż sos się zagęści. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty na drobnych oczkach ser żółty i wymieszać. Zestawić garnek z ognia.
Schab: 4 plastry schabu umyć i osuszyć. Plastry schabu ułozyć na desce do krojenia i odkroić białe błonki. Przygotowane mięso odstawić na bok. 150 g pieczarek pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawić solą i pieprzem z obu stron, a następnie połozyć na rozgrzaną patelnię. Mięso smażyć z obu stron - gdy będzie już podsmażone, przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki, posoliś i usmażyć. Do sosu beszamel dodać sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Do sosu dodać pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarować na plastrach schabu. Posypać 2 łyżkami startego sera. Włożyć schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i piec do momentu, aż danie się zarumieni (około 2 - 5 minut.). Ja podałam to danie z ziemniaczkami. Smacznego!
A do tego żonka zrobiła jego ulubioną surówką z sałaty pekińskiej z marcheweczką na słodko.
Składniki:
- pół główki sałaty pekińskiej
- 1 duża marchewka
- duży jogurt naturalny
- cytryna
- 4 łyżeczki cukru
Sałatę porwać na drobne części (zieloną część). Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Zrobić sos z jogurtu naturalnego - dodać wyciśnięty sok z cytryny i doprawić jedynie 4 łyżeczkami cukru. Wymieszać wszystko. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz