Wtorkowe menu w jasnych kolorach
Zdjęcie z internetu
Jest... pokazało się... cudownie ciepłe, otulające swoją kołderką... dające nadzieję na piękną kolorową jesień - SŁONECZKO nie zachodź!!! Dzisiaj przed nami kolejne ścieżki do zdobycia, kolejne kamyczki do posmakowania, kolejny piach do rzucenia komuś na ubranie:) Obudziłam się szczęśliwa i oby to przetrwało do wieczora kiedy Pan Mąż wróci z pracy i żeby nie powiedział, że zrzęda ze mnie przeogromna:)
Jako, że wczoraj było paskudnie za oknem i trzeba było się naładować sztuczną witaminką słoneczną zrobiłam cieplutki rosołek, który ponoć mój Pan Mąż nie lubi - tak twierdziła Pani Teściowa:) I uwaga uszka się mu trzęsły jak go jadł:) Wszystko zależy jednak od przyprawienia swoich dań. Ja robię wszystko pieprznie, chillowato i w ogóle przyprawowo i najwyraźniej pasuje to bardzo Panu Mężowi:) A na drugie danie zrobiłam swój jasniutki Misz masz, tzn. Jajka w sosie chrzanowym, do tego ziemniaczki i kalafiorek z przysmażaną bułeczką tartą:) kurcze tak się patrzę na to co robię to wydaje mi się, że nie są to dania drogie - a stwierdziłabym nawet, że tanie:) i chyba są je w stanie zrobić wszyscy - nawet Ci co twierdzą, że nie potrafią, ale jednak się udaje:)
Miłego Słonecznego Dnia życzę Wam Ja!!!
Rosół
Składniki:
- trzy kości porcje kulinarne
- jeden kawałek mięska wołowego np. rostbeefu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- kawałeczke kapusty włoskiej
- por
- cebula
- papryczka chilli
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, maggi
Sposób przygotowania:
Pierwszą rzeczą, którą nalezy zrobić to ugotować mięso w zimnej wodzie. Kiedy pojawią się szumowiny, należy je wyciągnąć i wywar nadal gotować na mniejszym ogniu. Do garnka wrzucić warzywa pokrojone w kostkę, por i kapustę poszatkowaną, natomiast pół cebuli jedynie ze ściągniętą pierwszą skórką oraz pół papryczki chilli pokrojoną bardzo drobniutko. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. I rosołek gotować, gotować i gotować - u mn ie to trwa ze trzy godzinki. Kiedy już jesteśmy przy końcu rosołek przelać przez sito, aby pozbyć się niepotrzebnych składników. Doprawić maggi i podawać z makaronem cieniutkie nitki. Smacznego!
Ziemniaczki z jajkami w sosie chrzanowym oraz kalafiorem z bułeczką zapiekaną.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 6 jajek
- kostka rosołowa
- 1 słoik chrzanu
- kalafior
- masło
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i kalafior gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Jajka gotujemy na twardo. W litrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Kiedy wywar będzie już gotowy dodać do niego słoiczek chrzanu oraz przyprawy. Podgotować chwilkę i sosik gotowy. Na patelni prażymy przez chwilkę bułkę tartą, aby nabrała rumianego koloru. Następnie dodajemy do niej masło w takich ilościach jaką lubimy konstystencję bułeczki. Jajka obieramy ze skorupki i dodajemy je w całości do sosu. Kiedy ziemniaczki będą już miękkie - dusimy je z masełkiem. Można teraz pałaszować:) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz