Piersi po prowansalsku z piekarnika

Ja nie wiem co jest, ale ze słodyczy to nawet galaretka mi się nie zetnie tak jak trzeba:) poprostu nie mam daru do pieczenia słodkości - jedyną rzeczą, która mi wychodzi to babka piaskowa, którą robię zawsze na Święta Wielkanocne i tylko mi nie wychodzi zakalec:) Zawsze to coś:) I z tego powodu w rodzinnym domku podzieliłyśmy się z siostrą obowiązkami, tzn. ja robiłam pyszne obiadki i śniadania (choć zdarzały się i nadal zdarzają wpadki) a siostra cudowała ze słodyczami - zwłaszcza przy robieniu tortów dla naszych cudownych bratanków:)
I chcąc podbudować swoje ego po deserze niewypale wygrzebałam przepis na stronie MojeGotowanie.pl na cudownie smaczny obiadek. I kurcze wyszło:)
 
Piersi po prowansalsku z piekarnika
 
 
Składniki:
 
  • 3 piersi z kurczaka
  • Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: zioła prowansalskie, lubczyk, sól ziołowa, pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:
 
Wymieszać sos sojowy, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, paprykę oraz rozgniecione czosnki i przygotować marynatę. Piersi z kurczaka myjemy i usuwamy białe błonki. Kroimy je na mniejsze plastry i wkładamy do marynaty na całą noc. Następnie na drugi dzień wyciągamy je z marynaty i smażymy na patelni grillowej, na 2-3 łyżkach rozgrzanej oliwy po 1 minucie z każdej strony - tak aby na wierzchu były delikatnie przyrumienione a w środku jeszcze żywe. Następnie należy zabrać się za krojenie warzyw, tj. paprykę i cebulę w dużą kostkę, cukinie w półplastrki a czosnek w słupki. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 8 łyżek wody. Wkładamy część posiekanych warzyw, które posypujemy ziołami prowansalskimi, lubczykie, solą ziołową oraz kolorowym pieprzem. Na warzywa kładziemy przysmażone piersi a na nie kolejną porcję warzyw, które również posypujemy przyprawami. Naczynie należy przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Danie podawać z ziemniaczkami i surówką.
 
 

Komentarze

Popularne posty