Ryż w słonecznej pierzynce

No i stało się:( Jesień przyszła, ale nie ta słoneczna a ta ponura, smutna, chorowita... Jeszcze przedwczoraj udało nam się w trójeczkę złapać ostatnie letnie promyczki słońca a teraz czekamy na te jesienne promyczki - też cieplutkie i piękne:) No i bieganiny Wika ciąg dalszy:) tym razem wypuściłam Młodego do dzieciaków na placu zabaw:) I obeszło się bez żadnych zadrapań:) Jeju ja nie widziałam u niego jeszcze nigdy tyle radości, szczęścia i uśmiechu:) Był przeszczęśliwy:) I zaczął już bajerować dziewczynki:) Oj będzie się w przyszłości działo... Oj będzie:)
 




 
No i przez tą cudowną wycieczkę trzeba znowu było zrobić na obiadek coś szybkiego, ale przepyszne wyszło - naprawdę:)
 
Składniki:
 
2 woreczki ryżu
oliwa z oliwek
pół kilograma pieczarek
oliwki zielone
papryka czerwona
pomidor
cebula
mozzarella
ser żółty
przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, tymianek, papryka słodka
 
Sposób przygotowania:
 
Na małej ilości oliwy z oliwek smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojone pieczarki. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę, oliwki oraz pomidora. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie już prawie miękki dodajemy go do usmażonych wcześniej warzyw. Na koniec wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, bazylią, oregano i tymiankiem. Na wierzch rozkładamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a na nią trzemy zwykły ser żóły, który posypujemy papryką słodką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego!
 
 
 
 
 

Komentarze

Popularne posty