Zupka ogórkowa
Przepyszna, kwaśniutka zupka na poniedziałek to jest "coś co tygryski lubia najbardziej".
Składniki:
- 3 skrzydełka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- mały por
- 3 ziemniaki
- 0,4 kg ogórków kiszonych
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koperek
- śmietana
Sposób przygotowania:
Skrzydełka gotować w 1,5 litrze wody wraz z dwoma ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym przez 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa w drobną kostkę, por w cieńkie talarki i poszatkowany koperek. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy wraz z wodą. Gotować jeszcze przez 15 minut. Doprawić i zabielić śmietanką (do miski odlać odrobinę wody z zupy i wymieszać ze śmietaną, następnie dolać do zupy i wymieszać). Wyciągnąć ziele i liście oraz skrzydełka. Podawać. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz