Zupka ogórkowa

Przepyszna, kwaśniutka zupka na poniedziałek to jest "coś co tygryski lubia najbardziej".

Składniki:

  • 3 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • mały por
  • 3 ziemniaki
  • 0,4 kg ogórków kiszonych
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koperek
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Skrzydełka gotować w 1,5 litrze wody wraz z dwoma ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym przez 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa w drobną kostkę, por  w cieńkie talarki i poszatkowany koperek. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy wraz z wodą. Gotować jeszcze przez 15 minut. Doprawić i zabielić śmietanką (do miski odlać odrobinę wody z zupy i wymieszać ze śmietaną, następnie dolać do zupy i wymieszać). Wyciągnąć ziele i liście oraz skrzydełka. Podawać. Smacznego!
 
 

Komentarze

Popularne posty