Zupka kalafiorowa


I zapowiada się dzień  spędzony od rana do wieczora w domku. Już nie pamiętam kiedy tak miałam... Zawsze wyłaziłam choć na chwilkę na spacerek z Wikiem, ale dzisiaj się nie da... Bo deszcz brzydki, zimny i ponury pada:( Nie lubię takiej jesieni - buuuuuu... Ale za to, że siedzę w domku zrobię coś dobrego na obiadek. Zupka już gotowa:) Drugie danie będzie połączone z kolacją, bo Pan Mąż twierdzi, że po 18 się nie je - akcja odchudzanie trwa:)
 
Składniki:
 
  •  kalafior
  • 2 ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • kalarepka
  • seler
  • cebula
  • koperek
  • śmietana
  • masło
  • mięso na bulion (kość kulinarna)
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Sposób przygotowania:

Kość kulinarną  gotujemy w wodzie, do której dodajemy 1 liść laurowy i dwa ziela angielskie. Warzywa kroimy w drobną kostkę a kalafior na malutkie różyczki. Cebulę szatkuję i smażymy na małej ilości masła. Do gotującego się bulionu wrzucić wszystkie warzywa oprócz kalafiora i cebuli. Wyciągnąć z zupy ziele i liścia laurowego oraz kość kulinarną. Gotować przez 15 minut i nastepnie dorzucić kalafior. Gotować do momentu, aż będzie miękki. Następnie wrzucić zarumienioną cebulkę oraz przyprawy sól, pieprz oraz koperek. Zabielić śmietanką. Smacznego!
 
 
 
 

Komentarze

Popularne posty