Zupka kalafiorowa
I zapowiada się dzień spędzony od rana do wieczora w domku. Już nie pamiętam kiedy tak miałam... Zawsze wyłaziłam choć na chwilkę na spacerek z Wikiem, ale dzisiaj się nie da... Bo deszcz brzydki, zimny i ponury pada:( Nie lubię takiej jesieni - buuuuuu... Ale za to, że siedzę w domku zrobię coś dobrego na obiadek. Zupka już gotowa:) Drugie danie będzie połączone z kolacją, bo Pan Mąż twierdzi, że po 18 się nie je - akcja odchudzanie trwa:)
Składniki:
- kalafior
- 2 ziemniaki
- pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek pora
- kalarepka
- seler
- cebula
- koperek
- śmietana
- masło
- mięso na bulion (kość kulinarna)
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Kość kulinarną gotujemy w wodzie, do której dodajemy 1 liść laurowy i dwa ziela angielskie. Warzywa kroimy w drobną kostkę a kalafior na malutkie różyczki. Cebulę szatkuję i smażymy na małej ilości masła. Do gotującego się bulionu wrzucić wszystkie warzywa oprócz kalafiora i cebuli. Wyciągnąć z zupy ziele i liścia laurowego oraz kość kulinarną. Gotować przez 15 minut i nastepnie dorzucić kalafior. Gotować do momentu, aż będzie miękki. Następnie wrzucić zarumienioną cebulkę oraz przyprawy sól, pieprz oraz koperek. Zabielić śmietanką. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz