Tortilla z kurczakiem w sosie czosnkowym
Ufff... ale się najedliśmy:) troszkę przesadziłam z ilością, ale skoro się odchudzamy i nie jemy po 18 to musiałam zrobić zapas kalorii na wieczór:) i w rezultacie siedzimy i w dwójkę wzdychamy "oj bozie":) Sama tego chciałam:) Mogłam zrobić coś lekkiego, ale po co jak można zjeść smacznie i kalorycznie. A teraz grzejemy się "Grzańcem Galicyjskim":) Okres gorących trunków uważam za otwarty:)
Składniki:
- opakowanie placków tortilla - u mnie w wersji szpinakowej
- 2 piersi z kurczaka
- pół główki sałaty
- pomidor
- ogórek szklarniowy
- cebula czerwona
- 5 rzodkiewek
- oliwki zielone
- ser żółty
- pół papryki czerwonej
- jogurt naturalny
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki majonezu
- przyprawy: przyprawa do gyrosa, bazylia
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować mięsko a mianowicie pierś pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju i dodajemy przyprawę do gyrosa. Następnie zabieramy się za farsz do tortilli. Należy porwać sałatę zieloną. Dodać do niej pokrojone w kostkę pomidor, ogórek, paprykę, rzodkiewki i ser żółty. Cebulę kroimy w talarki a oliwki na połówki. Teraz należy zabrać się za sos czosnkowy. Mieszamy 6 łyżek jogurtu naturalnego z 4 łyżkami majonezu. Dodajemy do niego rozdrobnione 4 główki czosnku i mieszamy. Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, na niego na środku nakładamy farsz i składamy odpowiednio tortillę. Ja poszłam na łatwiznę i podgrzałam je w kuchence mikrofalowej przez 1,5 minuty każdą. A na koniec polewamy je jeszcze raz sosem czsnkowym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz