Zielono mi:)
Mój Wariatuńciu Wiku się rozszalał:) poznał do czego służą nóżki i mamuśka musi za nim biegać... i niestety z tego powodu czasu na gotowanie jest mniej, ale staram się robić coś szybkiego i pyszniutkiego, żeby Pan Mąż nie chodził głodny:) Wczoraj sięgnęłam po szpinak, który kocham - zwłaszcza z dużą ilością czosnku... mniama:)
Makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym
Składniki:
- opakowanie makaronu penne
- szpinak liściasty
- 4 ząbki czosnku
- masło
- 2 piersi z kurczaka
- mała cebula
- ser feta
- śmietana 18%
- suszone pomidorki w oleju
- oliwa z oliwek
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka krolimy w drobną kostkę i smażymy ją na oliwie z oliwek. Na drugiej patelni na maśle szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej porwany szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. W między czasie dodajemy rozdrobniony czosnek i drobne kostki fety oraz suszone pomidorki. Na końcu dodajemy 200 ml. śmietany oraz odrobinę wody i mieszamy. Gotujemy przez chwilkę i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią oraz dodajemy usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Gotujemy makaron na sposób al dente. Polewamy go sosem i posypujemy startym serem żółtym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz