Zielono mi:)

Mój Wariatuńciu Wiku się rozszalał:) poznał do czego służą nóżki i mamuśka musi za nim biegać... i niestety z tego powodu czasu na gotowanie jest mniej, ale staram się robić coś szybkiego i pyszniutkiego, żeby Pan Mąż nie chodził głodny:) Wczoraj sięgnęłam po szpinak, który kocham - zwłaszcza z dużą ilością czosnku... mniama:)
 
Makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym
 
Składniki:
 
  •  opakowanie makaronu penne
  • szpinak liściasty
  • 4 ząbki czosnku
  • masło
  • 2 piersi z kurczaka
  • mała cebula
  • ser feta
  • śmietana 18%
  • suszone pomidorki w oleju
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:
 
Pierś z kurczaka krolimy w drobną kostkę i smażymy ją na oliwie z oliwek. Na drugiej patelni na maśle szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej porwany szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. W między czasie dodajemy rozdrobniony czosnek i drobne kostki fety oraz suszone pomidorki.   Na końcu dodajemy 200 ml. śmietany oraz odrobinę wody i mieszamy. Gotujemy przez chwilkę i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią oraz dodajemy usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Gotujemy makaron na sposób al dente. Polewamy go sosem i posypujemy startym serem żółtym. Smacznego!
 
 

Komentarze

Popularne posty