Żółty kurczaczek:)

Brzmi Wielkanocnie:) a nie taki miałam zamiar:) kolorystyka dania jest piękna, zapach cudowny a smak nie do opisania:) Nawet Wiku spałaszował kilka kawałeczków makaroniku:) Przepis odgapiony z bloga "Dzikowiec od kuchni - Gulasz z nutką curry".
 
Składniki:
 
1 duża pierś z kurczaka
200 dkg pieczarek
5 suszonych pomidorków w oleju
cebula
pół papryki czerwonej
olej
przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskie
mąka do zagęszczenia sosu
makaron
 
Sposób przygotowania:
 
Pierś z kurczaka pokroić w małe kwadraciki i podsmażyć na oleju a następnie ją przyprawić solą i pieprzem. Dodać do niej pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu i jesli będzie potrzeba podlewać wodą. Po okolo 15 minutach należy dodać pokrojone suszone pomidorki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodać wodę, żeby sosiku było więcej. Jeśli warzywa będą już miękkie należy gulasz przyprawić papryką, curry - po około pół łyżeczki. Na koniec zaprawić mąką, aby sos był gęściejszy i wyciągną liście laurowe oraz ziele angielskie. Podawać z makaronem. Smacznego!
 
 

Komentarze

Popularne posty