W świetle słonecznej maski weneckiej:)
A za oknem dalej słońce:) Cudowne, ciepłe, energetyczne słońce:) Pan Mąż porwał Wika na spacer, żeby Młody złapał jak najwięcej promyczków słońca i naładował akumulatorki na to zimno co kiedyś nadejdzie - oby jak najpóźniej. A ja w tym czasie zabrałam się za robienie czegoś pożywnego dla chłopaków, bo wrócą jak zwykle zmęczeni, głodni, ale szczęśliwi:)
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 2 ziemniaki
- 1 kg pomidorów malinowych
- udko z kurczaka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cebula
- karton pomidorków przetartych
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Z udka tworzymy wywar na zupkę. Mięsko gotujemy z liściem laurowym i 2 ziarnami ziela angielskiego przez 15 minut. Na patelni na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa również kroimy w kosteczkę. Kiedy wywar będzie gotowy dodajemy warzywa wraz z cebulą i ziemniakami. Następnie dodajemy pomidory (obrane i pokrojone) i kilka listków bazylii. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie dodajemy pomidory z kartonu przetarte. Zupkę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Wyciągamy udko. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Kiedy zupa wystygnie traktujemy ją blenderem. Smacznego!
Z udka tworzymy wywar na zupkę. Mięsko gotujemy z liściem laurowym i 2 ziarnami ziela angielskiego przez 15 minut. Na patelni na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa również kroimy w kosteczkę. Kiedy wywar będzie gotowy dodajemy warzywa wraz z cebulą i ziemniakami. Następnie dodajemy pomidory (obrane i pokrojone) i kilka listków bazylii. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie dodajemy pomidory z kartonu przetarte. Zupkę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Wyciągamy udko. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Kiedy zupa wystygnie traktujemy ją blenderem. Smacznego!
Ziemniaczki ze schabem na zielono oraz zieloną surówką
Schab na zielono (Dzikowiec od kuchni)
Składniki:
- 3 plastry schabu
- 1 brokuł
- mozzarella
- pomidory suszone w oleju
- cebula
- ser topiony
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia
Mięcho rozbijamy i posypujemy je solą, pieprzem i chilli - odstawiamy na 10 minut. w między czasie gotujemy brokuła podzielonego na różyczki. Kiedy czas postoju schabu minie kładziemy na każdy plaster po dwie różyczki brokuła, plasterkiem sera mozzarelli oraz pokrojone w drobną kostkę pomidorków suszonych. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki obsmażamy z każdej strony na oleju na patelni. Kiedy już będą rumiane dodajemy do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz łyżkę bazylii. Podlewamy wszystko wodą i dusimy. Brokuł, który został miksujemy z małą ilością wody, potem dodajemy 1 łyżkę serka topionego. Przygotowany sos dodajemy do duszącego się mięska na patelni i całość dusimy jeszcze przez 20 minut. Smacznego!
Surówka zielona
Składniki:
- 5 liści sałaty
- ogórek szklarniowy
- koperek
- szczypiorek
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Umytą sałatę porwać na drobne kawałki. Dodać do niej pokrojonego na ćwiartki ogórka oraz posiekany koperek ze szczypiorkiem. Dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz